Blinco Street House / Philip Stejskal Architecture

first_img “COPY” Projects Houses Blinco Street House / Philip Stejskal ArchitectureSave this projectSaveBlinco Street House / Philip Stejskal ArchitectureSave this picture!© Bo Wong+ 60Curated by Fernanda Castro Share 2017 Manufacturers: Austral Bricks, LysaghtSave this picture!© Bo WongRecommended ProductsCeramicsApariciPorcelain Tiles – TangoDoorsStudcoAccess Panels – AccessDorDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Sliding Door – Rabel 62 Slim Super ThermalWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – BronzoFinestra B40Text description provided by the architects. Our client was a single FIFO worker at the start of the project, who wanted a laid-back and robust sanctuary back home. He would arrive by car from the airport after a month off-shore and wanted the house to be instrumental in readjusting his mindset back into an on-shore, city-based existence for the ensuing month. The home needed to allow a gradual adjustment. Nothing too abrupt. Connection with Fremantle, but also plenty of privacy and dimly lit space to enjoy solitude. A place that was gentle on the senses, yet also engaging. Together with the client, we devised an entrance sequence to perform the initial reset. CopyHouses•Fremantle, Australia “COPY” Architects: Philip Stejskal Architecture Area Area of this architecture project Save this picture!© Bo WongFrom the garage, entry is via a back gate, which provides access to a protected porch with lush potted vegetation. From here a solid front door with a high light window. Pass through this into a narrow space with brick floor and walls, dark stained plywood cabinetry and a pond visible through a frameless glass door. A compressive and contemplative space. A right turn leads into a circular space with a low ceiling: the library, which doubles as circulation nexus. From here go straight ahead into the living room; turn right for the spiral stairwell; left for the kitchen; or hook right for the toilet.Save this picture!© Bo WongSave this picture!Sectional PerspectiveSave this picture!© Bo WongA place to re-orientate and also to remember. The final stop before passing through deep thresholds to parts of the house where local living can begin. The kitchen, still dimly lit and cross-ventilated through louvers from the pond, is a galley and becomes a built-in dining booth at the northern end. The dining room shares a single story volume with the kitchen, which gives way to a double height volume passing East towards the living room. The living room is where the solitude of the ground floor encounters the cheer of a brighter and more outward looking on the first floor, via a double height volume.Save this picture!© Bo WongSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Bo WongThis transition is less gradual in the spiral staircase, where black-stained treads switch to lime-washed ones just below the first-floor landing. Lime-washed timbers and white walls predominate on the first floor, which is brightened by many windows and a double-glazed skylight over the corridor. Doors are frameless and skirting boards integrated. The focus is downwards and outwards. To the North, a full-width operable lattice screen provides sun protection and privacy for both levels of the house.Save this picture!© Bo WongSave this picture!Exploded AxonometricSave this picture!© Bo WongThe screen is made of Hardie Lattice, an economical off-the-shelf product appropriated to painted Duragal frames on simple pin hinges and rod stays. They, along with abundant quantities of face brick, painted concrete floors, integrated glazed brick splashbacks and plywood lend the home a rudimentary and relaxed feel. The client wanted to kick off his shoes, walk in off the beach, have his friends over without worrying too much. The surfaces have been designed with this in mind, as robust and hardy finishes.Save this picture!© Bo WongProject gallerySee allShow lessRed Wall Café / B336 Design GroupSelected ProjectsShangjia Maker Space II / HUA ArchitectsSelected Projects Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/905615/blinco-street-house-philip-stejskal-architecture Clipboardcenter_img Australia Blinco Street House / Philip Stejskal Architecture ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/905615/blinco-street-house-philip-stejskal-architecture Clipboard CopyAbout this officePhilip Stejskal ArchitectureOfficeFollowProductsSteelConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesFremantleAustraliaPublished on November 14, 2018Cite: “Blinco Street House / Philip Stejskal Architecture” 13 Nov 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogShowerhansgroheShowers – RainfinityGlass3MGlass Finish – FASARA™ GeometricPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® Premium SeriesMetal PanelsTECU®Copper Surface – Patina_VariationsBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersMembranesEffisusFaçade Fire Weatherproofing Solutions in Design District Project LondonSkylightsVELUX CommercialModular Skylight Ridgelight in Office BuildingSwitchesJUNGLight Switch – LS PlusCurtain WallsRabel Aluminium SystemsSpider System – Rabel 15000 Super ThermalWindowspanoramah!®ah! Soft CloseWoodAustralian Sustainable Hardwoods (ASH)American Oak by ASHChairs / StoolsOKHADining Chair – BarnettMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?Blinco 街区渐适性住宅 / Philip Stejskal Architecture是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Year:  Area:  220 m² Year Completion year of this architecture project Photographs Photographs:  Bo Wong Manufacturers Brands with products used in this architecture project ArchDailylast_img read more