Namly House / CHANG Architects

first_imgArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/439088/namly-house-chang-architects Clipboard Namly House / CHANG Architects Namly House / CHANG ArchitectsSave this projectSaveNamly House / CHANG ArchitectsSave this picture!© Albert Lim K.S.Houses•Singapore 2012 Area:  561 m² Area:  561 m² Year Completion year of this architecture project CopyStructural Engineer:City-Tech AssociatesContractor:Kian Huat Decoration Construction Pte LtdLandscape Specialist:Greenscape Pte LtdCarpenter:East Interior Pte LtdCountry:SingaporeMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Albert Lim K.S.Recommended ProductsDoorsSolarluxBi-Folding Doors – EcolineDoorsGorter HatchesRoof Hatch – RHT AluminiumDoorsJansenDoors – Folding and SlidingCeramicsApariciPorcelain Tiles – TangoA House for Multi-Generation Living  Peter and Lucy wanted to house three generations under one roof, to enjoy grandparenthood without having to compromise on freedom, differing needs and the privacy of each generation. Peter is a fan of concrete architecture, and wanted a tropical house in reinforced concrete, a deck where he could rest and gaze upon the scenery of the neighbourhood, internal walls finished in white putty , minimum frontal openings for privacy and noise control. In addition, his wish list included :“1 house yet 2 homesSimple yet beautifulFront yet backTropical yet cool n breezyNatural yet tastefulRaw yet elegantIndoor yet outdoor/in touch with natureSmall yet spaciousMinimal yet more than enoughLess yet more”Save this picture!© Albert Lim K.S.In this region, the tropical house is commonly characterised by these elements : Deep overhang eaves, sun-shading screens, louvers, extensive usage of timbers, etc. This house thus allowed for a reinterpretation of the tropical house; one that addresses the family’s needs, yet relates appropriately to the site context and the tropical climate. Save this picture!ElevationsEntry to the interior is a procession through a vestibule, then greeted by a cascading water feature. Integrated with the car porch, this water feature collects rainwater and serves as a natural cooling agent for the spaces, a green oasis and a backdrop for the thoroughfare. Wind drawn into the interior from above and below the stepped features gets cooled. The other end of this thoroughfare is Peter’s deck, which opens to a panoramic view of the neighbourhood. Diagrammatically, this is the communal spine, with the bed rooms and utilitarian spaces along its sides. This is the common gathering space, the children’s playground, and a wind tunnel for the NE/SW monsoons. The interior, insulated by the thermal mass of the reinforced concrete walls, remains cool at all times. In the afternoon heat, the interior temperature is two to three degrees lower than the outdoors. Within the monolithic structures, spaces are day lit, and crafted by varying day-lighting strategies and the choice of landscape elements.Save this picture!© Albert Lim K.S.Landscape is integral of the architectural design to complement the raw concrete, and to address the heat island effect as a result of the concrete surfaces. Specific plant/tree species serve their respective roles as sun-shades, visual cues (e.g. coral tree), space definers (bird next ferns, dracaena), connectors (scheffleras), for sensory-enhancements (pandan leaf), for therapeutic purposes (eucalyptus, melaleuca), and for food (chillies, kangkong, ladies’ fingers). A rain-harvesting system is incorporated for auto-irrigation of the landscaped areas. Photographs:  Albert Lim K.S.+ 16 Share Save this picture!© Albert Lim K.S.This house characterises the family. Its solid front belies an interior that is open and transparent; beneath its cold concrete shell is a sanctuary of heart-warming dwelling spaces; and its stoic monolithic presence conceals a constantly cool environment that is responsive to the tropical climate. It is a manifestation of great collaboration between the family and their architect. It demonstrates the potential of housing a multi-generation family serving differing needs and aspirations, in a contemporary tropical setting.Project gallerySee allShow lessSolar Decathlon 2013: Stevens Institute of Technology Places Second in Architecture,…Selected ProjectsHow Much Do Architects Earn Around the World?Architecture News Share Singapore Houses CopyAbout this officeCHANG ArchitectsOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHousesSingaporePublished on October 18, 2013Cite: “Namly House / CHANG Architects” 18 Oct 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceGlass3MGlass Finish – FASARA™ GeometricShower ColumnshansgroheShoulder ShowersPanels / Prefabricated AssembliesMorin Corp.Metal Wall Systems – ExposedStonesCosentinoSurfaces – Dekton® Stonika SeriesConcrete FloorsSikaIndustrial Floor CoatingsHanging LampsLouis PoulsenPendant Lights – KeglenDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame SlopeThermalSchöckMinimizing Thermal Bridges in BalconiesWindowspanoramah!®ah! Ultra MinimalistEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreWork ChairsDynamobelWork Chair – SLAT 16More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Year:  “COPY” Architects: CHANG Architects Area Area of this architecture project Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/439088/namly-house-chang-architects Clipboard “COPY” Projects Photographs 2012last_img read more