House at Hillside / Nota Design International pte Ltd

first_img Houses Architects: Nota Design International pte Ltd Photographs House at Hillside / Nota Design International pte Ltd Save this picture!© Nota Design International pte Ltd+ 17 Share CopyAbout this officeNota Design International pte LtdOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesDabasWoodHouses3D ModelingSingaporePublished on February 26, 2011Cite: “House at Hillside / Nota Design International pte Ltd” 26 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogFaucetshansgroheKitchen MixersGlass3MGlass Finish – FASARA™ GeometricPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Classic™ SeriesPlumbingSanifloMacerator – Saniaccess®3WoodBruagAcoustic Panels with LEDMetallicsSculptformClick-on Battens in Ivanhoe ApartmentsSkylightsVELUX CommercialLonglight 5-30° – Modular SkylightsTiles / Mosaic / GresiteLove TilesPorcelain Tiles – SplashAluminium CompositesMetawellAluminum Panels for Interior DesignMetal PanelsRHEINZINKPanel Systems – Horizontal PanelEducationalLamitechChalk boardCarpetsCarpet ConceptCarpet – Eco IquMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?山坡住宅 / Nota Design International pte Ltd是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream House at Hillside / Nota Design International pte LtdSave this projectSaveHouse at Hillside / Nota Design International pte Ltd ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/114417/house-at-hillside-nota-design-international-pet-ltd Clipboard Projects “COPY” CopyHouses•Singapore Photographs:  Nota Design International pte LtdText description provided by the architects. Nota Design International pte Ltd just shared with us this project called “House At Hillside” in Singapore. According to the architects, this house is a half a century old single storey terrace with an attic and is located in a huge residential zone with a plot ratio of 1.4. The potential of it being en-bloc in a few years’ time is there, but by no means certain.The occupant is a small nuclear family, consisting of the couple, 2 pre-school kids and a domestic helper. Thus, the decision to retain the main structure is made. Save this picture!© Nota Design International pte LtdRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornCeramicsApavisaTiles – JewelsCeramicsTerrealTerracotta Baguettes in Vork CenterConcept There are 3 main agendas the designer wanted to achieve with this house. First, the retrofitting has to be cost effective. Secondly, as responsible earthlings, it has to be a sustainable design. Last but not least, to create a symbiosis of Art and Design. Save this picture!© Nota Design International pte LtdLayout The designer will attempt to illustrate a very important point in this project. Lower budget does not equate to lower aesthetic and quality. In fact, lower budget actually means a lot more creativity required! The total built-in area is a mere 147 sqm to start with. Original living room measures only 6m by 3.4 m and divided by old masonry walls on both ends and worsen by a low flat ceiling which makes the space incredibly small. Save this picture!© Nota Design International pte LtdThe front and rear walls of the living room were demolished. In their places were 2 sets of new full-height timber-framed clear glass pivot panels. This allows good cross ventilation across the length of the house when doors are opened. When closed, it allows the air conditioning unit to work more efficiently as they act as air envelops. Flat ceiling was also removed to expose the huge space under the high pitch roof. High ceiling keeps the habitable space cooler especially when it’s 6 m at its highest. Save this picture!© Nota Design International pte LtdThe front yard was a narrow 2.5m corridor which is hard to furnish. A second wall fronting the original living room wall was also demolished to create the new L- shaped Patio. The 2 bedrooms were retained with some modifications. A Doorway was introduced between the 2 Bedrooms to allow direct access to the front kids’ room. The small window in the master bedroom fronting the air well is transformed into a large doorway to allow occupant to enjoy natural air and greenery from the bed day and night. The locations of the kitchen, storeroom, attic space and the 2 bathrooms were left unchanged with much cosmetic modification. Save this picture!© Nota Design International pte LtdDespite the openness of the space visually, the house is actually divided up into good size spaces with air envelops to allow for efficient mechanical cooling when required.Save this picture!© Nota Design International pte LtdProject gallerySee allShow lessDAtE 101 / skm2ArticlestheCharrette from Tulane School of ArchitectureArticles Share Singapore “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/114417/house-at-hillside-nota-design-international-pet-ltd Clipboardlast_img read more